Thursday 1 February 2007

 

Conservativiteit als leerstof

Iemand die afwijkt is abnormaal, moslims zijn onmenselijk en Christelijke normen en waarden zijn belangrijk voor ons. Propaganda van Nieuw-Rechts? Was het maar zo. Het is kort samengevat wat twee hoofdstukken van het maatschappij-lesboek Zapp voorschotelen aan leerlingen van het vierde VMBO-jaar. Conservativiteit als uitganspunt van de lessen maatschappijleer.


Onlangs kreeg ik het boek Zapp onder ogen, een door uitgeverij Intergrafiek uitgegeven lesboek Maatschappijleer voor het VMBO (de opvolger van het VBO en MAVO). Hoewel ik van maatschappijleer weinig kaas heb gegeten, had ik na het lezen van twee hoofdstukken toch niet bepaald het idee gekregen dat dit een goed lesboek is voor het vak. Zo staat er doodleuk in te lezen: "Iemand die zich niet aan de regels of normen houden, noemen we ab-normaal." Wie precies die regels en -vooral- normen bepalen, wordt verder in de tekst niet duidelijk, maar valt wel te raden aan een stuk enkele alinea's verderop: "In Nederland is het christendom al eeuwenlang de grootste godsdienst. Daarom zullen voor de meeste mensen in ons land
de christelijke normen en waarden belangrijk zijn."
Het Christendom is blijkbaar ook in trek, want ogenschijnlijk houden we ons graag aan die normen en regels. "Niemand heeft graag dat anderen vinden dat hij abnormaal is", staat er namelijk te lezen. "We willen liever dat de mensen ons zien als nette, fatsoenlijke, vriendelijke en beleefde personen."

Sorry, ik dus niet. Ben ik nu ab-normaal (m|AMP|eacute;t streepje ertussen, uiteraard)?

Trouwens, voor wie nog niet wist waar ideologi|AMP|euml;n als naastenliefde, menselijkheid en samenwerking vandaan komen: die komen van het Christendom. En je ontkomt er niet aan, want "zelfs mensen die 'niet kerks' zijn, staan in onze maatschappij onder invloed van christelijke idee|AMP|euml;n als naastenliefde, menselijkheid en samenwerking." Jaja, wat nu als we in die zin nu eens 'christelijke' zouden vervangen door 'anarchistische'? Waarschijnlijk onacceptabel. Door onderaan de alinea nog eens even te laten bungelen dat moslims de Islam als belangrijkste richtlijn in hun leven hebben, scheiden ze die al al van 'hun' idealogi|AMP|euml;n. Over anarchisten dus nog maar niet gesproken.

Om gezeik te voorkomen (geen Hoogvliet-taferelen meer!) heb ik de uitgever een mailtje gestuurd en om opheldering gevraagd. Want dit boek heeft toch wel een erg hoog CDA-gehalte. Twee dagen later kreeg ik een mailtje dat de redactie van het boek pas in februari weer bij elkaar komt. De directie van de uitgever wil er verder niets over kwijt.

Dus dan zit er niets anders op dan dat we het zelf moeten doen. Zit je toevallig nog op school en krijg je daar ook het boek Zapp? Doe dan gezellig mee! Scheur hoofdstuk 3 en 4 van het basisboek uit het boek, lever het in bij je docent en vertel hem dat je niet ge|AMP|iuml;nteresseerd bent in deze conservatieve propaganda. Zit je kind op een school waar ze Zapp als leermethode gebruiken? Lees het boek eens door (weet wat ze je kind doceren!). Het staat boordevol met dit soort verrassingen!

Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]