Sunday 7 January 2007

 

Demonstratie vanwege Guantanamo 11 januari


Op donderdag 11 januari is de gevangenis op de Amerikaanse legerbasis te Guantánamo, Cuba, vijf jaar in gebruik. De gevangenen worden hier zonder rechtsgang vastgehouden en onmenselijk behandeld. Er zal die dag van 10-11 uur een kleine demonstratie worden gehoudne bij het Amerikaanse consulaat op het museumplein te Amsterdam. Want als de Amerikaane regering bewijs heeft dat de honderden mensen die daar zitten een misdaad hebben begaan, dan moeten ze in beschuldiging worden gesteld en een eerlijk proces krijgen. Maar als er geen bewijzen zijn, moeten de mensen worden vrijgelaten. ook moeten ze niet gemarteld worden en moeten hun ondervragers ter verantwoording kunnen worden geroepen als dat wel gebeurt.
Op 11 januari 2007 is de gevangenis op de Amerikaanse legerbasis te Guantanamo, Cuba, vijf jaar in gebruik. De gevangenen worden hier zonder rechtsgang vastgehouden, onmenselijk behandeld en de meeste gevangenen zijn hoogstwaarschijnlijk onschuldig (meer info hier.

Er zal van 10:00-11:00 uur een kleine demonstratie worden gehouden bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in Amsterdam, met de raad aan de regering van mevrouw Ames, Consul-generaal 'to shut down Guantanamo'.

Als de Amerikaanse regering bewijs heeft dat de honderden mensen die daar zitten een misdaad hebben begaan, dan moeten ze in beschuldiging worden gesteld en een eerlijk proces krijgen. Als er geen bewijzen zijn, moeten de mensen worden vrijgelaten. Ook moeten ze niet gemarteld worden en moeten hun ondervragers ter verantwoording kunnen worden geroepen als dat wel gebeurt.

Onze zorg is niet alleen de behandeling van deze gevangenen door de Amerikaanse autoriteiten. Op dit moment vechten Nederlandse soldaten met de Amerikanen in Afghanistan. Wij lezen enkel over de aantallen mensen die wij doden en vermoeden dat we de gewonden dus ook doden en geen krijgsgevangenen maken. Dit baart ons grote zorgen. Maar zelfs als we wel krijgsgevangenen zouden maken en hen aan de regering van de mevrouw Ames overdragen, hoe zouden ze dan worden behandeld?

Het is niet de bedoeling om de gang van zaken van het consulaat te hinderen of om iets kapot te maken of om agressieve dingen te roepen. Het is enkel de bedoeling om een spandoek vast te houden met de tekst 'Shut Down Guantanamo' en om te bidden voor de gevangenen en voor een ommekeer in de harten van de volken en de leiders van de democratische wereld, zoal niet tot een `hebt uw vijanden lief' - zoals Jezus ons dat gebiedt - dan toch tot het eerlijk behandelen van onze krijgsgevangenen zoals wij ook zouden willen dat zij onze soldaten behandelen.

[CP voor FtK]

Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]